Je droomt er al zo lang van: een eigen vakantiehuis. Na lang zoeken heb je eindelijk je droomhuis gevonden. Maar om echt zorgeloos te kunnen genieten, kan je jezelf best goed verzekeren. Maar welke verzekering heb je nu juist nodig voor je tweede verblijf? Moet je een inboedel- en opstalverzekering afsluiten voor je vakantiewoning? Of kun je dit meeverzekeren op de woonverzekering van je huis? We zochten het even voor je uit.

Recreatiewoning verzekeren


Waarschijnlijk zal je maar gedurende bepaalde periodes aanwezig zijn in je vakantiehuis. Je vakantiewoning zal dus regelmatig zonder toezicht leeg staan. Het is dus zeker verstandig om een goede opstalverzekering af te sluiten. Met een opstalverzekering wordt de schade aan je vakantiehuis als gevolg van storm, brand of inbraak gedekt. Daarnaast wil je natuurlijk ook je inboedel verzekeren, hiervoor moet je dan weer een inboedelverzekering afsluiten. Let wel op na brandschade bijvoorbeeld, moet je dan ook twee verzekeringen aanspreken. Met natuurlijk de nodige rompslomp als gevolg. Een andere oplossing is een speciale recreatiewoningverzekering die sommige verzekeraars aanbieden. Hiermee verzeker je tegelijk de recreatiewoning zelf en de inboedel die je erin hebt staan. Soms is het zelfs mogelijk om korting te krijgen op je premie als je alles in één verzekering neemt.

Wat als ik mijn vakantiehuis wil verhuren?


Een groot voordeel van een recreatiewoningverzekering tegenover een gewone opstalverzekering of woonverzekering, is dat de voorwaarden voor verhuur wat ruimer zijn. Meestal mag je bijvoorbeeld je woning zes maanden per jaar verhuren. Veel verzekeraars vragen dan wel dat je een uitgebreide dekking neemt.

Hoeveel kost een verzekering voor mijn vakantiehuis?
De verzekeraar bepaalt de premie aan de hand van de herbouwwaarde. Dat is het bedrag dat nodig is om je vakantiehuis helemaal opnieuw te bouwen. Hiervoor gebruiken de verzekeraars een tool: de herbouwwaardemeter. Natuurlijk geldt hier hoe hoger de herbouwwaarde, hoe hoger de premie.
Als je gekozen hebt voor een recreatiewoningverzekering. Dan wordt ook de waarde van de inboedel in overweging genomen.

Welke verzekering past nu het beste bij mij?

Om zeker te weten welke verzekering nu het beste bij je past, kan je best eens samen gaan zitten met je verzekeraar. Neem samen de polis door en let goed op wat er wel of niet gedekt wordt. Ook belangrijk zijn de eventuele extra voorwaarden als je beslist om je woning te verhuren op de momenten dat je er zelf geen gebruik van maakt. Belangrijk is ook om na te gaan wat de regels zijn op de locatie van je vakantiehuis. Niet elk land stelt namelijk dezelfde voorwaarden voor de verzekering van een tweede verblijf.

Geen zorgen meer

Het lijkt allemaal een grote papiermolen, maar laat dit je niet afschrikken. Even doorbijten en laat je zeker adviseren door een goede verzekeraar. Daarna kan je echt zorgeloos gaan genieten van je nieuwe vakantiehuis.
Geniet ervan!